Kørekort i nyheder, let forståeligt sprog og undervisning

 

“Har jeg ikke én gang for alle fortalt dig, at jeg ikke vil have journalistpraktikanter uden kørekort!”

Råbet fra sportsjournalisten inde på redaktørens kontor bragede ud på gangen, hvor jeg sad – lige trådt ind ad døren på Næstved Tidende og klar til at lære alt om at interviewe, skrive og redigere.

Men det første, jeg skulle lære, var åbenbart at køre bil. Og det blev så førsteprioritet, så den rutinerede sportsjournalist kunne falde til ro. Håndboldkampene på Møn dækker jo ikke sig selv.

Det med journalistikken måtte vente lidt.

Tre køreprøver senere var jeg klar til karrieren som nyhedsreporter, klar til Møn og andre lokaliteter i det sydsjællandske område.

Siden er der kommet en hel del andre kvaliteter i rygsækken, men her mere 30 år senere betragter jeg mig stadig som journalist med speciale i nyheder, reportager og et let og ligetil sprog.

 

Sprogtips er den nye drøm

Oprindelig blev jeg journalist med en drøm om at etablere mit eget sportsdagblad. Det var en god drøm på et forkert tidspunkt. Siden er der lukket en hel del aviser, og jeg har nu prøvet det med at være sportsjournalist i døgndrift og vågne kl. 5 om morgenen ved, at næsen ramte mellemrumstasten på tastaturet.

Drømme udvikler sig også – og nu har jeg realiseret den med at blive selvstændig, ikke på mit eget sportsdagblad, men her på Sprogtips med speciale i gode tekster til borgere, kunder og medlemmer. En god, imødekommende og personlig tone øger servicen markant.

Drømmen er nu at være herre i eget hus, arbejde med det, jeg synes er sjovt, komme tæt på nye mennesker og gøre en forskel for dem. Nærhed betyder meget for mig.

 

Dagbladet

Det var sjovt at arbejde på Dagbladet i Roskilde. At være den, der fortalte byen om, hvad der skete. At vide, at rigtig mange af dem, jeg skrev til, gik rundt lige derude på gaden. Fedt at være først med nyhederne – og kunne forklare dem hurtigt og kontant på forsiden og med lidt flere sider af sagen inde i avisen.

 

DSB

 

Det var også sjovt at arbejde i DSB Kommunikation. At være med til at producere et ugentligt og meget aktuelt nyhedsmagasin til DSB’s medarbejdere over hele landet. At være virksomhedens pressekontakt døgnet rundt, også i perioder med uheld, snestorme og skybrud. Meget spændende at idéudvikle og køre store kriseberedskabsøvelser med fokus på kommunikationen internt og med omverdenen. Med deltagelse af alle niveauer fra administrerende direktør til personale og kunder ude i togene.

 

Endelig var det også supersjovt at arbejde med trafikinformation i DSB og Banedanmark.

På en gang var det mit mest givende job overhovedet, fordi jeg fik lov at komme tæt på så mange gode kolleger og samarbejdspartnere og fik lov at udvikle dem og deres kompetencer. Samtidig var jeg med til at ændre hverdagens information til tusindvis af togpassagerer over hele Danmark.

Al information blev vendt på hovedet. Vi satte sammen fokus på rådgivning og et nærværende sprog. Der var et stykke vej fra den gammeldags tone med brune kasketter, men det lykkedes langt hen ad vejen.

Jeg har holdt hundredevis af sproglige samtaler, foredrag og uddannelsesdage. Jeg målte kvalitet, evaluerede, trænede og gav feedback. Et anderledes journalistisk job, men absolut fagrelevant og meget spændende.

5-2002, Hop-blade 3

Jeg har desuden været tillidsmand, daglig styrmand på en avisredaktion og praktikantvejleder.

 

 

DGI - sort

 

Leg med ord og leg med en bold. Begge dele skal være sjovt. Og det var det hos DGI Midt- og Vestsjælland, hvor jeg arbejdede med kommunikation målrettet foreninger og idrætsudøvere. Jeg har holdt kurser for foreninger om forbedring af kommunikation og indhold på hjemmesider.

 

Al den erfaring har jeg nu kastet ind i min egen biks, Sprogtips. Her løser jeg opgaver for private og offentlige virksomheder/organisationer, som har brug for hjælp til deres information med deres borgere, kunder eller medlemmer.

Sprogtips_CMYK

Kan jeg hjælpe dig med noget?

 

Henrik Overgaard Pedersen

 

Her kan du se mit kronologiske cv:

  • 2015 – : Sprogtips – Imødekommende tekster og og undervisning
  • 2015-2016: DGI Midt- og Vestsjælland – nyhedsbreve, artikler, årsberetning og sprogundervisning med fokus på foreninger og idrætsudøvere
  • 2008-2015: DSB og Banedanmark Trafikinformation – undervisning i let forståeligt sprog og træning i skrift og i tale over for hundredevis af medarbejdere i hele Danmark
  • 1998-2008: DSB Kommunikation – Medierådgivning, nyheder og artikler til personaleblad, intra- og internet, pressemeddelelser og kriseberedskabsøvelser
  • 1985:-1998: Dagbladet Roskilde Tidende – nyheder, reportager og redigering i et levende lokalsamfund
  • 1981-1985: Danmarks Journalisthøjskole – fire års uddannelse på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus og på Sjællandske Medier i Næstved. Til den afsluttende eksamen løste jeg en opgave med at forbedre sproget fra landboorganisationernes faglige center til alle deres landbrugskonsulenter, så i dag er jeg kommet tilbage til rødderne, hvor jeg startede…

 

Jeg bor i Roskilde, har to børn og en kæreste – og er aktiv tennis- og golfspiller og har været aktivt foreningsmenneske i næsten hele mit liv. Jeg har lavet tæt på 100 klubblade, opbygget hjemmesider og været webmaster, skrevet referater og nyhedsbreve – ved siden af at være træner, udvalgs- og bestyrelsesmedlem. I dag er jeg webmaster for www.roskildetennisklub.dk og www.roskildegolfklub.dk.